Alkaline water met Vayuvit pH druppels

Mineralen en sporenelementen

Net als vitaminen zijn mineralen en sporenelementen nodig voor het goed laten functioneren van de diverse processen in het lichaam en nemen we ze in met onze voeding. Vitamines werken niet tot nauwelijks bij een gebrek aan mineralen en sporenelementen. Mineralen en sporenelementen zijn o.a. noodzakelijk zijn voor het goed laten verlopen van diverse processen in het lichaam. Een sporenelement is een mineraal dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig is. 

Een greep uit de belangrijkste mineralen en sporenelement en hun functies

Calcium

Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Ieder mens heeft ongeveer 1-1,5 kilo calcium, waarvan 99% zich in de botten en tanden bevindt. Calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Het is nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Calcium komt voor in zuivelproducten, mosselen, oesters, sardines, broccoli, peulvruchten, peterselie, zuurkool, zeewier, rabarber, sojabonen, gedroogd fruit, noten, tofu, tomatenpuree, volle granen (brood) en sommige mineraalwaters.

Magnesium

Magnesium is een mineraal en onontbeerlijk voor tal van biochemische processen in het lichaam. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen. Het versterkt bovendien het geheugen en het concentratievermogen. Magnesium is nodig voor de botopbouw en het is betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren. Magnesium komt voor in groene bladgroenten, noten, zilvervliesrijst, sojabonen, volkorenproducten, peulvruchten en vis.

Kalium

Kalium is een mineraal en werkt samen met natrium om de vochthuishouding in het lichaam te reguleren. Kalium trekt het vocht door de celwand heen de cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten. Ook samen met natrium levert kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk. Het is een essentieel mineraal voor de groei en de spiervorming. Daarnaast is het betrokken bij de zenuwgeleiding en de spierfunctie; het draagt zo dus ook bij aan een goed hartritme. Kalium komt voor in aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, vlees, vis, noten en volkorenproducten.

Zink

Zink is een spoorelement en speelt een rol bij de werking van meer dan 200 enzymen in het lichaam. Het is van belang voor het immuunsysteem (bij een verminderde weerstand) en het helpt het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Zink is betrokken bij het maken van erfelijk materiaal, eiwitten en afweerreacties. Verder is zink belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen en is het betrokken bij de aanmaak van insuline. Zink komt voor in vlees, vis, eidooier, volkoren- en melkproducten, noten, schaal- en schelpdieren en peulvruchten. Zink speels ook een belangrijke rol in het behoud van ee gezonde zuur base balans van je lichaam

Silicium

Silicium is een spoorelement en beïnvloedt onze gehele bindweefselstructuur. Het speelt een rol in de vorming van het beendergestel, spieren, huid, nagels en haren. Naarmate men ouder wordt daalt het gehalte aan silicium in het lichaam. Botontkalking, broze nagels, rimpels en droog en dof haar kunnen optreden. Silicium komt voor in graanproducten en citrusvruchten.

Natrium

Natrium (zout) is een mineraal en samen met kalium nodig voor een evenwichtige vochthuishouding. Samen zijn ze belangrijk voor het samentrekken van de spieren en de zenuwgeleiding en leveren ze een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk en een gezond hartritme. Natrium zorgt ervoor dat andere mineralen, zoals calcium, opgelost blijven in het bloed. Natrium komt voor in keukenzout, kaas, spek, gerookte ham, brood, boter en vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen.

Selenium

Selenium is een spoorelement en helpt het verouderingsproces te vertragen. Het is met name werkzaam in de lever en beschermt als antioxidant de rode bloedcellen en andere cellen tegen beschadiging. Selenium verhoogt de weerstand en helpt bij het regelen van de bloeddruk. Belangrijk is dat selenium helpt bij de afvoer van giftige metalen uit het lichaam (bindt zware metalen). Daarnaast is het ook van belang voor een goede werking van de schildklier. Selenium komt voor in volkorenbrood, knoflook, noten, zemelen, groenten, orgaanvlees, melk en vis.

Borium

Borium is een spoorelement en heeft een stimulerende werking op het regeneratievermogen van het lichaam. Indien borium ondersteund word door een voldoende aanwezigheid van calcium en magnesium worden deze stoffen sneller door het aangedane (bot)weefsel opgenomen. De regeneratieve eigenschappen van borium op de algehele stofwisseling zijn uitermate sterk. Borium komt voor in fruit, groenten en noten.

Chloor

Chloor is een mineraal dat gebonden is aan de mineralen natrium en kalium. Dit zijn zouten. Gezamenlijk zorgen ze voor de vochtbalans in het lichaam. Chloor is noodzakelijk voor het vormen van maagzuur. Daarnaast bevordert het de reinigende werking van de lever, zodat het lichaam beter kan ontgiften. Het helpt de longen bij de uitscheiding van koolstofdioxide en het is betrokken bij het transport van hormonen. Chloor onderhoudt tevens de gezondheid van gewrichten en pezen. Chloor komt voor in keukenzout en alle producten die zout bevatten.

Chroom

Chroom is een spoorelement en slechts in een heel kleine hoeveelheid in het lichaam aanwezig. Het komt voor in alle organen. Chroom helpt bij het omzetten van koolhydraten tot energie en het reguleert ook de opname van insuline door de lichaamscellen. Chroom komt voor in groenten, fruit, vlees, vis, melk- en volkorenproducten en vetten.

Fluor

Fluor is een spoorelement en is in de voeding altijd gebonden aan een andere stof, bijvoorbeeld natrium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride. Fluoride is belangrijk voor de stevigheid van botten en tanden. Fluoride komt in kleine hoeveelheden voor in bijna alle voedingsmiddelen en in grote hoeveelheden in thee en zeevis.

Fosfor

Fosfor is een mineraal en komt in het lichaam voor in de vorm van fosfaat. Fosfaten spelen een rol in talrijke biochemische processen. Ze zijn essentieel voor de instandhouding van het zuur-base-evenwicht. Fosfaten helpen mee aan de opbouw van botten en tanden. Daarnaast hebben ze invloed op de energiestofwisseling en op allerlei enzymprocessen in het lichaam. Ze zijn belangrijk als cofactor voor de omzetting van koolhydraten, eiwitten en vetten. Fosfor komt voor in melkproducten, kaas, vlees, vis, eieren en volkoren- en graanproducten.

Germanium

Germanium is een mineraal en bewaart het evenwicht in het lichaam. Het kan daarom een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolniveau verlagen. Het versterkt het afweersysteem en kan een pijnstiller zijn. Dit mineraal kan antivirale, antibacteriële en antitumorale eigenschappen hebben. Germanium komt voor in knoflook, smeerwortel, ginseng, zemelen, volkoren tarwebloem, groenten, zaden, vlees en melkproducten.

IJzer

IJzer is een spoorelement en levert een belangrijke bijdrage aan het zuurstoftransport en de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast is ijzer belangrijk in de energieproductie en het verhogen van de lichamelijke weerstand. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen. Dit heeft te maken met het bloedverlies tijdens de menstruatie, de bloedaanmaak voor de foetus en borstvoeding. IJzer komt in grote hoeveelheden voor in vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten en in kleine hoeveelheden in aardappelen, wortels, ananas en bloem (zonder zemelen).

Jodium

Jodium is een spoorelement en is een essentiële bouwsteen van de schildklier. De schildklier bevat hormonen die onmisbaar zijn voor een goede groei, in het bijzonder de hersenen, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling, in het bijzonder bij het verbranden van een teveel aan vet. Jodium zorgt voor het behoud van gezonde haren, nagels en huid. Ook stimuleert het de aanmaak van het HDL-cholesterol door de lever. Dit wordt ook wel ‘goed’ cholesterol genoemd. Jodium komt in kleine hoeveelheden voor in zeevis, schaal- en schelpdieren, vlees, broodproducten en een beetje in melkproducten. In sommige landen wordt het zout en/ of het brood verrijkt met jodium.

Kobalt

Kobalt is een spoorelement en een onderdeel van vitamine B12. Het is van belang voor de vorming van rode bloedcellen en kan dus een positieve invloed hebben op bloedarmoede. Kobalt komt voor in vlees, melk en melkproducten.

Koper

Koper is een spoorelement en betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Het bevordert de werking van het centrale zenuwstelsel en helpt bij de opbouw van eiwitten en enzymen. Koper komt voor in aardappelen, volkorenproducten, fruit, (orgaan)vlees, vis, eidooiers, peulvruchten en noten.

Vanadium

Vanadium is een spoorelement en bevordert de normale weefselgroei en vetstofwisseling. Het verlaagt een hoog bloedsuikerniveau door het effect van insuline op de cellen na te bootsen. Vanadium ondersteunt de productie van rode bloedcellen, heeft een positieve invloed op tandbederf en is goed voor het hart. Daarnaast verlaagt het de cholesterolopbouw in de bloedvaten. Vanadium komt voor in graanproducten, vis, olie, radijs, peterselie, aardbeien, sla en komkommer.
Share the Post:
nl_NLNL